Yoga Türleri Nelerdir?
Yoga ile ilgilenmek isteyenler veya Yoga’yı tatmış merakları olanlar için “Yoga Nedir? Faydaları Nelerdir?” sorularını daha önce cevaplamıştım.
Ne kadar bir Yoga çeşidini denemiş olursanız olun, ne kadar Yoga bloglarını ve yazılarını okursanız okuyun, her konuda olduğu gibi Yoga konusunda da pratik yapmadan Yoga türlerini denemeden, hangi Yoga türünü seçmeniz gerektiğini bilemezsiniz. Sadece bir fikir sahibi olabilirsiniz ve işte o fikre sahip olabilmeniz için aşağıda Yoga Türlerini paylaşıyorum.
Yoga Türleri Nelerdir?
Vinyasa Yoga
Vinyasa kelimesi Sanskritçe’de “özel bir şekilde yerleştirmek” anlamına gelir. Vinyasa Yoga, yang bir yoga türüdür.Enerji seviyesinin yüksek olduğu bir türdür. Bir Vinyasa Yoga dersine girip terlemeden çıkamazsınız. En enerjik yoga branşı olan Vinyasa Yoga’da asanalar arasındaki geçiş, Yoga’nın her türünde olduğu gibi nefesle bağlantılıdır. Her nefes alındığında bir pozdan çıkış yapılır her nefes verilişinde de başka bir poza geçilir. Vinyasa Yoga aktif bir yoga türüdür.
Yin Yoga
Yin Yoga, adı üzerinde bin bir yoga türüdür. Dolayısı ile daha meditatif, daha az beden yoran bir Yoga türüdür. Yine Yoga’da ders boyu asanalarda uzun süre beklenir ve kasların esnemesi hedeflenir. Yin yoga pasif bir yoga türüdür.
Kundalini Yoga
Kundalini Yoga türünde meditasyona ağırlık verilerek kundalini enerjisinin açığa çıkarılması ve bedende arınma yapılması amaçlanır. Kundalini Yoga Farkındalık Yogası olarak da bilinir. Fiziksel egzersizler daha spiritüel bir deneyim yaşamak isteyenler içindir. Genelde belirli rahatsızlıkları olan ve birlik enerjisinden iyileşmek isteyen kişilerin tercih ettiği bir yoga türüdür. Ne aktif ne pasif bir Yoga çeşididir. Her Yoga türünde olduğu nefes aktif olarak kullanılır. Kullanılan nefes alıp verme türü diğer Yogalarda olduğundan farklıdır.
Hatha Yoga
En çok bilinen ve en yaygın olarak uygulanan, klasik yoga türüdür. Derslerde pozlar sırasında pozun kendisi ve uygulanışı ile ilgili detaylı bilgiler verilir. Yogaya yeni başlayanlar için uygun bir yoga seansıdır.
Asthanga Yoga
Güç Yogası olarak da bilinen bu yoga, geleneksel yoganın bozulmamış halidir. Asanaların belli bir sırası vardır ve bu sıra Vinyasa veya Hatha’da olduğu gibi eğitmenin kontrolü altında da olsa belli bir sıradan şaşmaz. Oldukça aktif bir Yoga türüdür. Yeni başlayanlar için uygun olsa da, başlangıç sınıflarını tercih etmek önemlidir.
Restoratif Yoga
Şifa Yogası olarak da bilinen bu yoga türünde omurganın daha sağlıklı bir hale gelmesi için uygulanan asana ve nefes egzersizleri aracılığıyla beden ve ruhun rahatlaması sağlanır. En fazla dışarıdan destek malzeme kullanılan Yoga türdür ve pasif Yoga türlerindendir.
Bikram Yoga
Hot Yoga olarak da bilinen Bikram Yoga 38-40 derece sıcaklıktaki salonlarda Yoga asanalarının uygulanmasıdır. Genel olarak daha hızlı toksin atılması hedeflenir. Ancak en çok tercih edilme sebebi; sıcak ile vücudun hızlı su kaybı ve bu sürede tartıda eksilme göstermesidir. Aslında saunada Yoga yapmak gibidir.
Hamile Yogası
Hamile yogası hamilelik sürecinizi rahat geçirmek, bel ve sırt ağrıları, uykusuzluk, hormonsal değişime bağlı gerginlik, şişlik, doğum stresi en aza indirmek ve sizi, fiziksel ve ruhsal anlamda doğuma hazırlamak için hazırlanan, yoga asanalarından oluşan, basit kas gruplarını çalıştırıp daha çok esmeme ve nefes egzersizi yaptıran bir Yoga türüdür.
Çocuk Yogası
Çocuklar için özel olarak hazırlanan asanalar ile çocukların duyu organlarının gelişmesini sağlarken, beden koordinasyonunu geliştirmelerine yardımcı olur. Fiziksel olarak güçlenmelerini ve esneklik kazanmalarını sağlar.
Şimdi bütün Yoga Türleri Nelerdir öğrendiniz. Ancak Yoga Türleri Nelerdir sorusunun cevabının size hiç bir faydası olmayacak. Yin veya Yang türünde bir Yoga türünü seçmeye karar verdiğinizi düşünseniz bile, denediğinizde bambaşka bir tarafa dönebilirsiniz. Yoganın türü kadar o türü veren eğitmen, uygulandığı okulun veya yerin ambiyansı, kullanılan malzemeler vb. bir çok farklı değişken de vardır. ve gerçekten denemeden bilemezsiniz.
Hangi Yoga Türünü Seçmeliyim?
İşte bu noktada tekrar ediyorum; denemeden bilemezsiniz. Nasıl deneyeceksiniz? En kolayı bir Yoga okulundan deneme dersi almak. Neredeyse tüm Yoga okullarının, stüdyolarının deneme paketleri vardır ve ilk defa üye olacaklar için çok uygun fiyatlardadır. Neredeyse her Yoga Stüdyosu da ziyaretçilerine deneme dersi imkanı tanır. Yine de tek ders ile tek bir Yoga türünü deneyebileceksiniz. Bu sebeple farklı okullarda farklı Yoga türlerinden deneme dersi alarak bir fikir sahibi olabilirsiniz.
YogaŞala Yoga Stüdyosu, ben İngiltere’de eğitmenlik almadan önce Yoga ile tanıştığım ve uzun süre derslerine katıldığım bir merkez. Gönül rahatlığı ile önerebilirim. YogaŞala çatısı altındaki çeşitlilikten yararlanmanız ve onlardan bir ekolü beğenip üye grubuna katılabilmeniz için stüdyolarında, bir ay içinde yararlanmak şartıyla Ücretsiz Deneme Seansı hakkını üçe çıkarmış.
Kendiniz denedikten sonra elbet bir Yoga türü size yakın gelecektir. Yoga’yı bir kere alışkanlık haline getirdikten sonra, bırakmanız çok zor olur. Çünkü Yoga sadece beden sağlığınızı değil, ruh sağlığınızı da korumanıza yardımcı olacaktır. Üstelik bence ruh sağlığımız artık çok daha önem kazandı. Çünkü maalesef hayatlarımız stresi faktörü ile dolu.