Anne adayı ilk hamile olduğunu öğrendiğinde yaşadığı heyecan, mutluluk, şaşkınlık sonra yerini yavaş yavaş başka gerçeklere bırakmaya başlıyor… Bu ilk aylar bazı anne adayları için çok rahat yaşanırken, bazı anne ayları daha fazla zorlanıyor. Değişen hormon seviyelerinin yarattığı bulantılar, kusmalar, aşırı uyku, yorgunluk, duygusal değişimler, halsizlik, kokulara aşırı duyarlılık gibi birbirinden farklı semptomlar ile başa çıkmaya çalışılıyor. Tabi ki bu saydıklarımı bazı hamileler yaşıyor. Ama hamilelikte ortak bir sıkıntı var; Hamilelikte kabızlık .
Gebeliğin ilk aylarında değişen hormonlar, alınan vitaminler, demir ilaçları gibi çeşitli nedenler Hamilelikte kabızlık ‘a sebep olabiliyor. İlerleyen aylarda bir de bebeğin büyümesinden dolayı bağırsaklara baskı da ekleniyor. Bu durum, bir çok hamile için gerçekten rahatsız edici oluyor. Kimi daha yoğun bu rahatsızlığı yaşarken, kimi daha hafif atlatıyor. Ama yaşamayan hamile yok derecek kadar az.
“Değişen hormonlara karşı hazırlıklıydım.”
Artık 36 haftamda yani neredeyse 8 buçuk aylık bir hamile olarak nelere dikkat edip bu sorunu hiç yaşamadığımı paylaşmak istedim. Hatta bazen kabızlığın aksi durumları bile yaşandı. Ama bu benim bünyemin yapısından dolayı değildi. Hamileliğimin başında değişen hormonlardan ben de nasibimi aldım. Değişen hormonlara karşı hazırlıklıydım. Ben de günlük rutinlerimi belirledim.
Bunları sadece hamilelikte düşünmeyin. Normalde de bağırsak tembelliğinden şikayeti olanlara da aynılarını uygulamalarını tavisye ederim. Ben hep faydasını görmüşümdür.
İlk önceliğim sabahları uyanır uyanmaz bir bardak ılık suya bir limon sıkıp içmek. Bu sadece bağırsakları rahatlatmıyor. Vücudun alkali dengesi için de iyi. Limonda C vitamini olduğu için size enerji ve güç veriyor. Aynı zamanda vücudunuzu kuvvetlendiriyor. Her sabah hamile kalamdan önce de 1 bardak ılık limonlu su içerek güne başlıyordum. Hamileliğimde de devam ettim.
İçtiğim limonlu suyun üzerine 2-3 tane kuru kayısı yiyorum. Kuru kayısı mucizevi bir yardımcı olacak size. Bu benim bünyemde 2-3 tane iyi geliyor. Daha fazla yediğimde daha fazla bağırsaklarımı çalıştırdı. Kuru kayısının adını kendinize göre ayarlamanızı öneririm. 2-3 tane bazı bünyelerde az gelebilir. Hatta yediğiniz adetten bazı zamanlar daha çok yemeniz de gerekebilir.
Hamilelikte kabızlık için olmazsa olmazım; Kefir
Bir başka önerim gün içinde içeceğiniz kefir. Özellikle kendi yapacağınız kefiri kullanmanız daha etkili olacaktır. Kefir bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırdığı için bağırsak şikayetlerinizi de ortadan kaldıracaktır. Yalnız bazı bünyelerde kefir yine fazla bağırsak çalışmasına neden oluyor. Ben de bunlardan biriyim. Başlarda yoğurt ve kefiri karıştırıp içiyordum. Daha sonra öğrendiğim gibi haftada iki üç gün de bir, 1 çay kaşığı kefir tanelerini kefirime karıştırıp yutmaya başladım. Aynı zamanda kefir hamilelik sürecince sizin ve bebeğinizinin ihtiyacı olduğu kalsiyumu sağlayacak. Onun için hamilelikte olmazsa olmazım kefir.
( Evde Kefir Yapımı İçin Tıklayınız )
Bir başka çok ama çok önemli nokta ise su. Mutlaka doktorunuz da size sık sık söylüyordur su içmeniz gerektiğini. Günde 2-3 litre su için. Ben bazen “bugün akşam tuvalete çıkamadım, neden?” diye düşünüp, suyu az içtiğimi fark ediyordum. 1 şişe suyumu içtikten sonra mutlu bir şekilde tuvaletimi yaptığımı biliyorum. Kendinize 1 tane cam şişe alın. Bunu evde yanınızda tutun. Bardakla uğraşmayın.
Aynı şekilde iş yerinizde de 1 şişe suyunuzu masanızda bulundurun. O zaman hem içtiğiniz suyun hesabı yapmanız kolay oluyor, hem de 1 bardak değil bir şişe yanınızda oluyor. Genelde bir bardak olduğunda kalkıp içmek için üşeniyor insan.
Sağlıklı işleyen bir sindirim sisteminde kaç öğün yemek yiyorsanız o kadar tuvalete çıkmanız gerekiyor.
Hem su ileri ki aylarda yaşayacağınız ödem sorununda da size yardımcı olacaktır. Daha az ödem oluşması için önerilerden biri de su. Emzirmede de bol bol içmeniz gerekecek. Onun için su içmeye ne kadar erken başlarsanız o kadar faydasını göreceksiniz.
Bir de akşam yatmadan önce yoğurt içine kuru kayısı, kuru inciri küçük küçük kesip karıştırıp yiyorum. Benim gibi akşam 7 den sonra yemek yemeyen ama doktorunun o kadar aç kalmasını istemeyen biri için ideal ara öğün. Hem de kuru kayısı ve incir bağırsakları çalıştırılmasında faydalı. Bazen yoğurt yemek istemiyor canım. Ben de yatmadan önce 4-5 tane kuru kayısı yiyorum.
Hamilelikte kabızlık yaşamamak için tabi ki bol bol lifli gıdalar tüketin. Mutlaka öğünlerinizde salata yiyin. Hem salata bebeğinizin gelişimi için de çok faydalı vitaminler barındırıyor. Yemeklerinizde dengeyi koruyun. Mesela mercimek bağırsakları çalıştırır. Bir gün önce karbonhidrat ağırlıklı bir yemek varsa menüde, ertesi gün mercimek yapın. Yada sebze yemeği pişirebilirsiniz. Dengeli beslenin.
Bütün bunlar ile kabızlık sıkıntı yaşamadan rahat bir hamilelik geçirirsiniz. Hamilelik dışında da bu sıkıntıyı yaşıyorsanız, bu yöntemler size yardımcı olacaktır. Unutmayın; bir çok rahatsızlığın sebebi sindirim bozukluklarıdır. Sağlıklı işleyen bir sindirim sisteminde kaç öğün yemek yiyorsanız o kadar tuvalete çıkmanız gerekiyor. Sonuçta sindirim siz tuvalete çıktığınızda tamamlanıyor ve sindirim bitmeden yemek yiyerek yenisini başlatmak sağlığınıza olumsuz etkisi oluyor.