Hamile Pilatesi

Hamile Pilatesi

Hamile Pilatesi

Bir insanın içinde bulunduğu en değişik, en heyecanlı ve en farklı zamanlar hamilelikmiş. Özelikle ilk hamilelik ise. Bu yazımı sağdan soldan öğrendiğim bilgiler doğrultusunda yazmıyorum. 19. haftalık bir hamile ve bir de  pilates eğitmeni olarak sizinle hem bildiklerimi, hem de içinde bulunduğum süreci paylaşacağım.

Hamile olduğumu öğrendiğim ilk anda üstüme gelen “Artık pilates yapmasın!, Derslere devam etmezsin, aman sakın bak Gevher rahat dur! 12 hatta 16 haftaya kadar sakın pilates yapma!” gibi aslı astarı kesilmeyen düşüncelerle uğraşmak zorunda kaldım. Hamile olduğumu öğrendiğimde 3-4 haftalıktım ve bu 3-4 hafta içersinde haftanın 5 günü pilates yapıyor hatta bu 5 günün içinde 2 günü de günde 2 saat yapıyordum. Yani bir şey olacak olsa çoktan olurdu dediğim zamanda ” aaaa olur mu öyle şey sen bilmediğin için bir şey olmazdı ama artık biliyorsun olur ” gibi garip cevaplar alıyordum.

Eğer yüksek risk taşıyan hamile değilseniz o zaman Hamile Pilatesi yapmakta hiç bir sakınca yoktur.

Aldığım eğitimlerde bildiğim çok acık bir gerçek var. Eğer yüksek risk taşıyan hamile değilseniz o zaman Hamile Pilatesi yapmakta hiç bir sakınca yoktur. Ama herkes üstünüze “sakın yapma!” diye gelirken bildiğiniz doğruyu uygulamak için epey mücadele vermeniz gerekiyor. Bedeninizde bir can varken, hele ki sevdiğiniz insan ve sizin bir parçanızsa bu candan normalde düşündüğünüz gibi “amannn bir şey olmaz” deyip geçemiyorsunuz. Heleki herkes “bak bir şey olur sonra çok üzülürsün” derken.

Her söylenen söze ve bebeğime verdiğim değere rağmen ben, sağlıklı ve sporuma devam ederek hamileliğimi yaşamak istiyordum.  İlk olarak doktoruma güvendim ve onunla konuştum. O da bana pilatesime devam edebileceğimiz söyledi. Ama eğer istersem 8. haftaya kadar beklememi çünkü bu dönemlerde embriyonun tutunmaya çalıştığı dönemler olduğundan bahsetti. “Egzersizden dolayı olmaz ama sen kendini suçlarsın” dedi. Ben de 6 haftamda olduğum için 2 hafta karın egzersileri dışında pilatesimi yapmaya devam ettim. Sonuçta embriyo benim rahmimdeydi ve orası dışında her yerimi çalıştırmamda sakınca yoktu.

Hamileliğimin en kötü haftasını bu egzersizlerimi azalttığım 2 haftada yaşadım.

Şu anda 19. haftamdayım. Kesin ve  net emin olduğum bir gerçek varsa oda hamileliğimin en kötü haftasını bu egzersilerimi azalttığım 2 haftada yaşadım. Mide bulantısı mı istersiniz, halsizlik mi, kokulara duyarlılık mı, geceleri uyumakta zorlanmak mı. Sanki bir şey oldu ve bütün hamileliğin zorlayıcı belirtileri hayatıma merhaba dedi. İnanın 2 hafta sonra normal pilatesime geri döndüğümde de hepsi geçti… Çok açık ve net bir gerçek var; siz egzersiz yapınca vücudunuz serotonin hormonu salgılıyor yani mutluluk hormonu ve bu hamileliğin başlarında hormonlardan oluşan bulantı, halsizlik, uyumada zorluk gibi belirli etkileri daha kolay atlatmama neden oldu.

Hamile Pilatesi için önemli bir gerçek var. Öncelikle doktorunuzdan egzersiz için onay alın lütfen. Bu çok önemli. Bir başka nokta ise herkese söylediğim gibi hamile kalmadan önce pilates yada bir başka egzersiz, spor yapıyor muydunuz? Eğer cevabınız “hayır” ise ilk 3 ay beklemenizi tavsiye ederim. Onun için herkese önerim hareket etmeye hamile kalmadan önce başlamanız. Hatta hamileliği planlamaya başladığınız dönemde egzersizlere de başlamalısınız.

Bir diğer önemli nokta ise yüksek risk taşıyan hamilelikler;

  • 35 yaşın üzerinde ki kadınların ilk hamileliklerinde
  • Daha önce düşük yapmış olan kadınlarda
  • Tüple dölleme tedavsi gören kadınlarda
  • Başka sebeplerden ötürü yüksek risk grubunda olduklarını söyleyen kadınlarda.

Bu tür durumlarda 12 hafta boyunca pilates yapmayabilir veya çok az bir rütinle pilatese devam etmeniz gereklidir.

Bu durumlar dışında hamilelik sürecinde Pilates önerilmediği diğer durumlar;

  • Herhangi bir kişi de erken doğum riski bulunuyorsa,
  • Kanama varsa,
  • Hipertansiyonu olan gebelerin, dokorları ile konuşup ancak doktorlarının onayı varsa pilates yapmaları öneriliyor.

Bu durumların dışındaysanız, daha önceden de pilates veya spor hayatınız varsa hamileliğinizin 1. trimester dönemi yani ilk 3 ayında, doktorunuzdan da onay aldıysanız egzersizleriniz devam edebilirsiniz. Ama zaten spor yapan bir bedeniniz varsa egzersizden kaçınacağınız bir durum yok. Aslında bu dönem hamile için çok faydalı ve yararlı bir dönemdir çünkü 2. ve 3. trimester dönemlerindede git gide belli harekerleri yapamayacağından vücudunu bu dönemlere hazırlamak için en güzel ve son zamanıdır.

Hamilelikte pilates yapmak isteyenler nelere dikkat etmeliler?

Hamile bir pilates eğitmeni olarak size ilk önerim;

Kesinlikle bire bir ders almanız. Hamilelik gibi önemli bir süreçte bire bir hoca ile çalışmanız, size özel program hazırlanması çok önemlidir. Herkesin vücudu bir değil, bu sebeple kişiye özel bir programla çalışmanız çok önemli. Ben Türkiye’nin en iyi yerinden eğitim almış biri olmama rağmen yine de eğitim aldığım yerde haftanın 1 günü bire bir ders alıyorum. Haftanın 3 günü kendim 1 günü de bir bir aletli pilates dersi alıyorum.

Bir diğer önemli nokta nabzınız. Zaten bire bir hoca ile çalıştığınızda da eğitmen size bu konuda yardımcı olacaktır ama normal hayatınızda nabzınızın 100 üstüne çıkmaması çok önemlidir.

Bir diğer önemli nokta ise iyi bir eğitmenden ders almanızı öneririm. Bu sizin için çok önemli bir süreç iyi bir eğitmen sizi daha iyi geliştirir.

 

Bu resimde üç aylık hamileyim ve derslerimi vermeye devam ediyorum.

Neden Hamile Pilatesi yapmalıyım?

Sağlıklı bir yaşam için hamilelik sırasında da egzersiz yapmak lazım. Hamilelik bir rahatsızlık yada sizin egzersiz yapmanızı bırakmanız gereken bir durum değildir.  Başlamadan önce bu düşüncenizi değiştirmenizde fayda vardır. Pilates bir kez gerçekten güvenilir bir egzersizdir. Bugün pilateste kullanılan bir çok hareket fizik tedavide de kullanılmaktadır. Aslında bu kadar güvenli ve bir o kadar da faydalı bir egzersizdir.

Hamilelik süreci boyunca sizi sadece rahat bir doğum yapmanıza yardımcı olması değil aynı zamanda hamileliğin ilerleyen aylarında omurgaya binecek yükte omurgayı korumak, güçlendirmek içinde önemlidir. Bel ve sırt ağrılarınızın az olması için Hamile Pilatesi önemli bir yardımcı olacaktır. Beliniz ve sırtınız ne kadar güçlü olursa bebeğinizi hem doğum, hem de doğumdan sonra taşımanız o kadar kolay olacaktır.

Pilatesin içerdiği nefes egzersizi sayesinde hem rahatlayacaksınız, hem de doğum sırasında size yardımcı olacaktır.

Hamile Pilatesi gebelerin sıklıkla yaşadığı sindirim ve ödem gibi sorunların azalmasına yardımcı olacaktır.

Daha zinde ve daha esnek bir vücudunuz olacak bu da sizin hamilelik sürecinde ve doğum sırasında rahat etmenize neden olacaktır.

Hamilelikle beraber değişen hormanlar ile bazı hamilelerde uykuya dalmada güçlük görülebiliyor. Hamile Pilatesi bu durumda da size yardımcı olacaktır.

Hamilelikte oluşabilecek şeker yükselme riskinizi azaltır.

Egzersiz serotonin hormonu salgılar yani mutluluk!

Hamilelik ile beraber bir çok hormon değişikliği olmaya başlıyor. Bu hormon değişiklikleri ruh halimizi de etkiliyor. Bir gün iyi mutlu hissederken, bir diğer gün daha endişeli ve gergin olunabiliyorsunuz. Yada daha önce hiç sinirlenilmeyecek konulara çok aşırı tepki gösterebiliyor insan. İşte bu noktada pilates yapınca insan vücudun salgıladığı seretonim hormonu sayesinde çok daha mutlu ve daha rahat olabiliyor. Hamileliğimin en zor dönemi daha az egzersiz yaptığım o 2 haftaydı.

Hamilelik sırasında değişen hormonlar sindirim sistemini de etkiler. Bazı hamilelerde kabızlık görülür. Hamilelik sırasında yapılan pilates daha az kabızlık çekmenizi sağlar. Hareket ederseniz ödem gibi bir sorununuz daha az olacaktır.

Daha güçlü ve enerjik olursunuz. Yapacağınız egzersizler metabolizmanızı güçlendirecektir. Unutmayın hamilelik 9 ay sonra bitiyor ama bebeğiniz ile beraberliğiniz sizin bedeninizden çıktıktan sonra da devam ediyor. Onu kucağınıza alıyorsunuz. Kolunuzda bir günde defalarca emziriyorsunuz. Gazını çıkartırken omzunuza koyup dolaşıyorsunuz. Koşturuyorsunuz, altını değiştiriyor, giydiriyor, yıkıyorsunuz. Bütün bunlar için fizik olarak da güçlü ve dayanıklı olmak gerekiyor. 9 ay boyunca sağlıklı bir hamileliğiniz varsa bu durumu iyi değerlendirin. Hamile Pilatesi ile sırt kaslarınızı, kol kaslarınızı güçlendirin. Doğumdan sonra onlara çok ihtiyacınız olacak.

Özellikle normal doğum planlıyorsanız Hamile Pilatesi sizin için daha değerli olacaktır.

Bunu kendi hayatımda nasıl yaşacağımı size 5 ay sonra anlatırım ama şimdilik bu süreci iyi yaşamak için pilatesime devam.

Hareket etmek, Pilates ile bağışıklık sisteminiz güçlenir. Ayrıca hamilelik sırasında devamlı şişen bir beden ile oturarak geçirmek yerine, kalkıp haftada 2 kez gideceğiniz pilates ile daha enerjik, daha zinde ve daha mutlu olursunuz. Unutmayın hamilelik bir hastalık değildir. Bu bedenimizin bence bize verdiği en büyük mucizedir. Bunu yaşamak ve sağlıklı yaşamakta en güzel armağandır. Bedeninizi sevin, ona iyi bakın, onu iyi çalıştırırın. Güçlü ve kuvvetli olursa bebeğinize daha çok koşturabilir onunla doğumdan sonra daha enerjik ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.  Risksiz bir gebelik geçiriyorsanız bunu daha keyifli ve daha sağlıklı devam ettirmek sizin elinizde. Kalkın ve hareket edin.

Sadece hamile olduğunuzda değil daha öncesi ve sonrasında da spor yapmak lazım. 13 yıl lisanslı hentbol oynadım. Hayatımın her anında hareket ettim. Takımda olmadığı zamanlar çıktım koştum. Merdivenler varsa hep merdivenden kulanmayı tercih ettim. Eğer denize girdiysem sadece serinlemedim antreman yapar gibi aynı tempoda yüzdüm. Koşmaktan, eğilmekten, tırmanmaktan asla vazgeçmedim. Hayatımın en kötü dönemini hentbolu bıraktığım ve hiç spor yapmadığım 1 sene yaşadım. Omurgam doğuştan düzdür ve kilo almamla birlikte yük binmişti. Bir ara kitlenen sırt kaslarım yüzünden eğilemiyordum. O zamanlar daha iyi anladım ve kendime “ben ne yapıyorum” dedim. Fazla olan 17 kilomu verdim ve sporuma en hızlı şekilde geri döndüm. Haftada 3 gün yaptığım pilates ile şimdi eskisinden de çok sağlıklıyım.

Spor yapmak, hareket etmek size sağlık verir yeter ki bunu hayatınızın her anı yapın. Yemek yemek, uyumak nasıl bir yaşamanız için gerekliyse spor da sağlıklı ve kaliteli bir hayat için gerekli.

Hamileliğiniz boyuncada eğer riskli bir durumunuz yoksa ve doktorounuzdan izin aldıysanız pilatesi en az haftada 2 kez, haftada 2 kez de yürüşünüzle birlikte yapın. Eğer Pilates hoşunuza gitmezse veya tercihiniz olmazsa Hamile Yogası yapın. Yapmaya korkmayın. Bedeniniz sağlıklı, bebeğiniz sağlıklı ve siz onunla beraber bedeninizi paylaştığınız bu 9 ayda o büyüdükçe onu daha kolay taşıyacağınızı bilmenin mutluluğu ile keyifle yaşayın…

 

 

Paylaş

More from Gevher Karacabey
Offf Yediklerimi Hazmedemiyorum!
Yediklerimi Hazmedemiyorum! Ramazan ayındayız ve bu zamanlarda oruç tutan bir çok kişinin...
Read More
Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir