Offf Yediklerimi Hazmedemiyorum!

Yediklerimi Hazmedemiyorum!

Yediklerimi Hazmedemiyorum!

Ramazan ayındayız ve bu zamanlarda oruç tutan bir çok kişinin yaşadığı en temel sıkıntı sanırım budur. Kolay değil 18 saat aç kalıp sonra geriye kalan 6 saate hem iftar edip hem sindirip hem de sahur yapmak. Burada kadın programlarına çıkıp konuşan uzmanlar gibi porsiyonlarınız az olsun, çok yemeyin gibi cümleler kurma niyetinde değilim…. Yılın en uzun saatlerinde oruç tutan biri olarak size kendi denediğim ve faydasını gördüğüm yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Aslında sadece ramazan ayı için değil. Bütün öğünlerinizde bunları uygulamanızda fayda var çünkü yenilenlerin hazmedilemesi bir sindirim problemidir. Ve inanın bir çok hastalığın başlangıcı sindirimde ki problemlerle başlıyor.

Genelde yapılan en büyük yanış yemekle birlikte bir şeyler içmek. Önceleri ben de yemeği yiyor ve hazım problemi çeken mideme yardımcı olmak için soda veya bitki çayımı arka arkaya içiyordum. Sonuç mu? Daha fazla midede hazım problemi…. Başta zor oldu o kadar alışmışım ki yemekle bir şeyler tüketmeye veya direk yemeğin üstüne içmek… Mesela yemeğin üstüne bir demli çay keyfi vardır bizlerde ama bir süreliğine deneyin faydasını inanın göreceksiniz. Su dahi içilmemesi lazım. İşin aslını öğrenince mantıklı geliyor. Biz lokmamızı çiğnemeye başladığımız andan itibaren sindirim devreye giriyor. Lokma ağızda çiğnenirken ağzımızda olan bezler mideye komut gönderiyor. Mesela et yiyorsunuz mide ona göre enzim salgılıyor, mide asitsini ona göre dünenleniyor. Siz bunun üstüne su içerseniz bu asit bozuluyor ve midenin sindirimi yavaşlıyor.  Yemeği yedikten en az 1 saat sonra su içilmesinde fayda var. Bir süre uygularsanız faydasını görmeye başlayacaksınız.

Sebze yiyorsak tek sebze, et yiyorsak tek et, balık yiyorsak tek balık olmalı tabi yanında salata.

Bir başka sinirim probleminin nedeni karışık yemek. Bizim sofralarımızda da çeşit çeşit yemekler vardır hep ama buda yapılan en büyük yanış aslında. Sebze yiyorsak tek sebze, et yiyorsak tek et, balık yiyorsak tek balık olmalı tabi yanında salata. Yani önce çorbamı içeyim üzerine salatamı yiyeyim. Yetmedi üzerine zeytinyağlı alayım. Sonra ana yemek gelsin sonunda da tatlı hop ne oldu mide kilit. Hangisini sindireceğini şaşıran bir mide ve ağrılar içinde kala kalan bir siz….

Karbonhidrat ile proteinler, süt ürünleri ile balık yada karışık et birbirine zıttır. Bunların midede parçalanabilmesi için ihtiyaç duyulan enzimler birbirine zıttır. Bu zıtlık, enzimlerin üretilmesine engel olur ya da üretilen enzimlerin birbirini yok etmesine sebep olur. Sonuç olarak yenen yemek sindirilmeden mayalanmaya veya çürümeye başlar. Bu çürüme veya mayalanma bağırsakların hareketini yavaşlatır ve kabızlık ortaya çıkar. Bu hatalar devam ettikçe devamlı yıllar geçtikçe bağırsakta başka ciddi problemlere sebep olur.

 

Yapılan en büyük hatalardan biri yemeğin üstüne tatlı. Midenize 2 saat izin verin, yediklerinizi sindirsin sonra tatlınızı yiyin. Tatlı için en uygun zaman yemekten önceymiş o da başka bir durum. Ama ramazanda bunu yapmak zor olacağı için en iyisi yemekten 3 saat sonra tatlınızı yemek. Bu tatlıya meyve de dahil oda aynı şekilde tüketmeniz sinirim için daha iyi olacaktır.

Ramazan haricinde de sık yemek yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Bir çok diyetisyenin sık sık yemek yenmesini önerdiğini ben de duydum ama buna inanmıyorum. Bir sindirim midede 3-5 saatlik bir süreç geçirdikten sonra ince bağırsaklara inerek birinci hazımı tamamlar. Bu süreç tamamlanana kadar yenilen tek bir lokma midede sindirim sürecini bozar. Söyle düşünün bunu midede bir işlem başlıyor yediklerinize göre enzimler verilmiş ve sindiriliyor siz onun içine yeni bir yiyecek gönderiyorsunuz. Yani garip bir örnek olabilir ama siz çamaşırlarınızı attınız 2 buçuk saat sürüyor yıkaması. Siz çamurlu kıyafetleri 1 buçuk saattir yıkanan makinaya atar mısınız? İşte yediğiniz yemek 3-5 saat gibi bir sürede midedeki sindirimini tamamlıyor. Arada yemek yememek sizin sindiriminizi bozuyor.

1 bardak ılık suya yarım limon sıkıp içmek. Bu hem sindirime yardımcı olacak, hem bağırsaklarınızın daha iyi çalışmanıza yardımcı olacak…

Yediklerinizinin %70 i çiğ olmalı… Yani salatalar ara öğün yanında aperitif olan yemek olacak…  Ben doymam diye düşünmeyin. Hem ramazanda saatlerce açlığın üzerine iyi gelecek, hem de daha sağlıklı olacaksınız. Buna ben Patlıcan, kabak, patatesi kesip fırında az pişirerek yemeklerimin yanına garnitür olarak koyarakta yapıyorum. Hem besliyor hem doyuruyor. Zaten ramazan ayı boyunca kabak yemekleri ile yaşayan bir insanım:) O kadar hafif ve rahat olmamı sağlıyordu ki kabak yemekleri benim vazgeçilmezim.

Kimyonun da çok faydasını gördüm. Sindirim, gaz gibi sorunlar için gerçekten mücizevi bir baharat kendisi. Yemek yemeden önce 1 cay kaşığı kimyonu yutuyorum bu gaz sorununu çözüyor. Yada ben yutaamam derseniz yemeğin üstüne de dökebilirsiniz. Ama yemeğin tadını bozmak istemediğim için en güzeli cay kaşığında kimyonu su ile içmek.

Bir de ramazan aylarında orucumu bu şekilde açardım, normal günlerde de sabah uyandığımda yaparım. 1 bardak ılık suya yarım limon sıkıp içmek. Bu hem sindirime yardımcı olacak, hem bağırsaklarınızın daha iyi çalışmanıza yardımcı olacak, hem de kalp damarlarını vücudu temizleyecek. Her sabah ilk yaptığım bu, ramazan ayında da orucumu açtığımda ilk su olarak bunu içiyorum.

Son olarak en önemli noktalardan biri yediklerimizi çok iyi çiğnemek lazım. Özellikle Ramazan aylarında aç olmanın etkisi ile de daha hızlı ve çiğnemeden yemeğimizi yiyoruz. Hepimiz aslında biliyoruz sindirim, ilk ciğnemek ile başlıyor. Ağzımızda ki tükürük bezlerinin salgıladığı fermentler ile başlıyor. Alınan besinin kimyasal yapısı hakkında toplanan veriler ağzımızda ki noktalar vasıtasıyla beyne gönderiliyor. Beyin bu bilgiye göre sindirimi programlar. Besin ne akadar iyi çiğnenise, beyin sindiirim sistemini o derece iyi hazırlar. Bu durum 15-40 çiğneme hareketi ile sağlanabilir. Gıdalar yeterince çiğnenmese sindirimin ilk aşamadan bozulur. İyi çiğneme sindirim sürecini kısaltır. Mide, Pankreas, karaciğer ve bağırsakların işini kolaylaştırır. Şişmanlığın önüne geçilir.

Yediğimiz yemeklerden sonra rahat bir sindirim süreci yaşamak istiyorsak bunlara uymakta fayda var. Deneyin inan faydasını siz de göreceksiniz. Özellikle Ramazan ayında bütün gün aç kaldıktan sonra rahat bir sindirim için çok önemli. Burada yazanları normal günlerde de uygularsanız siz de benim gibi rahat ve sindirim sorunu yaşamazsınız.

 

Paylaş

More from Gevher Karacabey
İlaç Kullanmadan Nasıl İyileşilir?
Eveeeet kış ayı geldi. Yapraklar sarardı ve ağaçlar kurumaya başladı. Güneş daha...
Read More
Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir