Dangal-Bir Bollywood Efsanesi

Dangal Film Afişi
adsense

Dangal-Bir Bollywood Efsanesi

Sizlere aralık ayında vizyona giren ancak yeni izleme fırsatı bulduğum bir Bollywood filminden bahsetmek istiyorum. Filmimizin adı Dangal. Hollywood filmlerinin görsel şölenlerine rakip olabilecek boyutta sosyal mesajlar içeren filmin yönetmeni Nitesh Tiwari; başrol oyuncusu ise seyircisine yaşadığı toplumsal normları başarı bir şekilde sorgulatması ile bilinen ünlü Bollywood oyuncusu Aamir Khan. Cinsiyet ayrımcılığı, çocuk yaşta evlilik, Hindistan’daki acımasız eğitim sistemi ve spora yeterli ölçüde önem verilmeyişi filmde işlenmiş ana temalar. Gerçek bir hikayeye dayanan filmde Aamir Khan, Mahavir Singh adlı amatör bir güreşçiyi canlandırmakta.

Kızlarındaki yeteneği keşfeden Mahavir tüm toplumsal baskıya, ailevi muhalefete ve maddi engellere rağmen kızlarına koçluk eder ve onları profesyonel spor hayatına hazırlar.

Mahavir’in çocukluktan beri en büyük hayali ülkesine güreş dalında altın madalya kazandırmaktır ancak başarılı bir güreşçi olmasına rağmen yaşadığı maddi kaygılar nedeni ile hayallerine veda eder; çalışmaya başlar, evlenir ve hayallerini sahip olacağı erkek çocuk üzerinden gerçekleştirmeyi umar. Art arda sahip olduğu kız çocuklarıyla hayallerinden yavaş yavaş uzaklaşır ta ki bir gün en büyük iki kızının mahalledeki erkek çocuklarını dövdüğünü öğrenene kadar… Kızlarındaki yeteneği keşfeden Mahavir tüm toplumsal baskıya, ailevi muhalefete ve maddi engellere rağmen kızlarına koçluk eder ve onları profesyonel spor hayatına hazırlar. Yaşadıkları topraklarda kendilerine biçilmiş olan yegane görevin ev işleri, erken yaşta evlenmek ve çocuk doğurmak olduğunu bilen kızlar; babalarının kendileri için verdiği mücadeleye başlarda anlam veremez hatta ona içten içe kızarlar. Ancak bir gün babalarının sadece kendi hayallerini gerçekleştirmek için değil onları diretilen sosyal normlardan kurtarmak için de çabaladığı anlar ve motivasyon kazanırlar.

Zorlu bir yolculuktan geçen Geeta ve Babita sonunda ülkelerini onurlandırır ve kadının gücünü seyirciye bir kez daha derinden hissettirir.

Büyük kız Geeta ulusal ödülü alır ve uluslararası ödülü kazanmak için profesyonel bir eğitmenle çalışmak üzere babasından ayrılır. Yabancı olduğu bu yeni ve özgür ortam Geeta’yı yetiştirildiği disiplinden uzaklaştırır ve buna bağlı olarak performansı gittikçe zayıflar. Bu sürece, çalıştığı antrenörün tekniklerinin babasının öğrettiği tekniklerden farklı oluşu da eklenince Geeta yavaş yavaş geldiği yeri unutup babası ile arasına duvarlar örmeye başlar. Küçük kız Babita ise tüm bu süreçleri başarılı bir şekilde gözlemler ve babasının izinden giderek kısa zamanda ablasının yanına gider. Ablasının gözündeki perdeyi indirerek başarısının önünü açan Babita, Geeta ile Mahavir’in arasındaki buzları eritir. Hayallerine ve kızlarına aşkla bağlı olan Mahavir, kızlarının yanına gelir ve tüm kurumsal engellere rağmen Geeta’ya koçluk etmeye devam eder. Geeta’yı yarışmaya hazırlayan antrenörün tek amacı kendisi için belirlenmiş sayıda madalya kazanmak olduğu için Geeta’nın üzerine fazla düşmez ancak buna rağmen babasının teknikleri ile dövüşmemesi için elinden geleni yapar. Geeta ise antrenörü ile ters düşmeyi göze alır ve babasının yöntemleri ile yola devam eder. Zorlu bir yolculuktan geçen Geeta ve Babita sonunda ülkelerini onurlandırır ve kadının gücünü seyirciye bir kez daha derinden hissettirir.

Dangal, 62. Filmfare Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen (Tiwari), En İyi Aksiyon (Shyam) ve En İyi Erkek Oyuncu (Khan) olmak üzere dört ödüle layık görülmüş olup tüm zamanların en yüksek hasılat yapan Hint filmi olarak sinema tarihine geçmiştir.

Dangal’ın müziği Pritam tarafından, sözler Amitabh Bhattacharya tarafından yazılmıştır. Hintli kadın güreş takımının antrenörü Kripa Bishnoi, Aamir Khan ve tüm ekibi güreş konusunda eğitmiştir. Film, Hindistan’ın altı eyaletinde kız çocuklarını korumak ve onları eğitmek için vergisizlik ilan etmiştir. Dangal, 62. Filmfare Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen (Tiwari), En İyi Aksiyon (Shyam) ve En İyi Erkek Oyuncu (Khan) olmak üzere dört ödüle layık görülmüş olup tüm zamanların en yüksek hasılat yapan Hint filmi olarak sinema tarihine geçmiştir.

3 Idiots, PK ve Taalash gibi filmleriyle dünya çapında kendinden söz ettiren Aamir Khan, Dangal filmi ile kariyerinde önemli bir yükseliş göstermiştir. Hem kızlarını yer yer acımasız şekilde eğiten, disiplinden kaçmak adına ürettikleri bahanelerin önünü kapatmak için onların saçlarını kesen hatta sağlıklı bir sporcu gibi yetişmeleri için onları sevdikleri yemeklerden bile mahrum eden otoriter ve idealist bir koçu hem de geceleri onlar uyurken ayaklarına masaj yapan merhametli bir babayı aynı anda bu denli başarılı şekilde canlandırmış olması Aamir Khan’ın seyircinin gözünde taht kurmasını sağlamıştır. Tüm filmlerini keyifle izlediğim Aamir Khan seyirci için yine arşivlik kalitede bir film ortaya koymuş. Eğer siz de başarı için umutsuzluğa düşmüşseniz ya da etrafınızda motive etmek istediğiniz bir evlat, kardeş ya da öğrenci grubuna sahipseniz bu filmi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

 

 

Paylaş

Tags from the story
, , ,
More from Yağmur Toka
Gizli Sayılar – Kadının Gücü
Filmimizin adı “ Gizli Sayılar ”. Orijinal adı “Hidden Figures” olan filmin...
Read More
Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir