Bebeklerde Gaz Problemi İçin Doğal Öneriler

Bebeklerde Gaz Problemi

Bebeklerde Gaz Problemi

Aylarca heyecanlar süren bekleyiş sona ermiştir. Artık elinizi karnınıza koyup gözleri, burnu, yüzü, elleri, ayaklarının hayalini kurduğunuz, acaba nasıl diye düşlediğiniz o evladınız kollarınızdadır. Evinize gelmiş ve yeni hayatınız başlamıştır. İlk günler her şey güzel devam etmektedir. Sık sık emzirmek dışında ve uykusuzluk dışında bir sıkıntınız yoktur. Emzirmek ve uykusuzluk da olacak artık diye düşünürsünüz. Minik yavrunuz huzurlu, mutlu, sakin!

Ne oldu da şimdi sustu?

Ve bir gün… Ne yapsanız da susmuyor. Ağlamasından siz perişan düşmüşken bu küçücük beden nasıl perişan düşmüyor. Ne yapsanız da yok susmuyor…. Ağlıyor, ağlıyor, ağlıyor, kıpkırmızı olmuş bir şekilde ağlıyor…. 3-4-5 saat geçiyor ve bir anda zınk sanki biri düğmeye mi bastı! Ne oldu da şimdi sustu? Neden ağladı? Bebeklerde Gaz Problemi sorunsalına hoşgeldiniz!

Daha taze yeni anne baba iseniz şaşkın şaşkın üzerinizden bir kasırga geçmiş gibi kala kalırsınız. Ertesi gün yine aynı saatlerde yine ağlamaya başlayan çocuğunuz tekrardan yine zamanı gelince susar. Ertesi gün tekrar, tekrar, tekrar… Kim basıyor şu bebeğin düğmesine! Böyle 2 hafta, belki 4 hafta, belki 2 ay, belki çok daha uzun sürüyor. Bebeğinden bebeğine değişiklik gösteriyor. Bazı bebekler kolik olduğu için çoğu yöntem ve ilaç fayda etmiyor. Bazı bebekler ise basit birkaç yöntem işe yarıyor.

 

Sadece bir anımı anlatmak istiyorum. El kadar bebeğimin yine susmadan ağladığı bir geceydi. Eşim Hüma’nın hem ayaklarını karnına çekip bırakırken, hem de bir yandan karnına masaj yapıyordu. Bir yandan da evde dolaşıyordu. ( Sanırım gazlı yeni doğan bir bebeğin olduğu bir evde hep bu sahne olmuştur.) Bir süre sonra ben aldım Hüma’yı ve bilgisayar masasının sandalyesine yığıldım. Yanıma da el süpürgesini alıp açtım. Bir yandan sandalyede sallanıyorum bir yandan Hüma ağlıyor, bir yandan süpürge çalışıyor. Bir süre sonra eşim geldi yanıma. “Gevher ağlıyor bebek zaten, neden kapamıyorsun süpürgeyi işe yaramıyor işte, sesi hoşuna mı gidiyor?” diye sormuştu. Dönüp baktım yüzüne ve “farklı bir ses oluyor biliyor musun, iyi geliyor” demiştim. 🙂 Gerçekten benim için unutulmayacak bir anıdır. Ama bütüüüün bunlar geçiyor ve ağladığı saatlerde bir süre sonra evladınızın o kahkaha dolu sesleri yükseliyor o evinizde ve bütün bu yaşananlar o güzel günlere değer diyorsunuz.

Peki bu günlerde neler yapılabilir bu gaz sancılarından bebeğinizi rahatlatmak için?

Bebeklerde Gaz Problemi doğal bir süreçtir. Gaz için ilaçlar var ama ben ilk ilaç denemek istemiyorum diyorsanız bir kaç önerim var. Bu arada bir çok yazı vardır, öneri vardır. Ben sadece kendi kızımda sonuç gördüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Rezene Çayı
Photo by; Vee O dribbble.com/veeo

Bebeklerde Gaz Problemi İçin Rezene Çayı

Mesela herkesten duymuşsunuzdur rezene çayını. Benim eşimin ablası kızında çok kullandı ve faydasını da gördüler. Tabi ki gaz sancısı kesilmedi ama hafifletti. Ben de en yakınımda gördüğüm gibi Hüma’ya da kendime de rezene yaptım.  Bir cezvede güzelce kaynattım. Sonra biraz suyunda beklettim. 5 dk kadar sonra süzdüm ve ılındığında Hüma’ya içirdim. Ama Hüma’da rezene altında ufak ufak pütürüklüklere neden oldu. Benim cildim çok hassastır. Kızımda öyle olmuş olabileceğini düşündüğüm için devam etmedim.  Ama rezeneyi emzirdiğim süre boyunca kendim içtim. Bir ara rezene çayında boğulacaktım:)

Bir başka faydasını gördüğüm acı elma yağı. Aktardan aldığım acı elma yağını elime az az sürerek karnına sürdüm. Zeytinyağı ile karnını iyice yağlayıp güzelce masaj yaptım. Biliyorum siz bunu yaparken büyük ihtimal çok ağlayacak ama yapmaya devam edin. Ben yine süpürge açardım bu zamanlarda. Telefonunuza süpürge sesi indirebilirsiniz yada el süpürgesini yakınıza koyabilirsiniz. Bir de ayak tabanlarına elma yağı sürer çorabını giydirirdim. Bunu günde 2-3 kez yapardım. Onun dışında da her bez değişiminde zeytinyağı ile gaz masajı yapardım. Çok ağlardı ama yapmaya devam ettim. Ama daha sonraları öğrendim ki Ada çayında kafur ve tujon varmış. Bunlar bebeklere zarar verebiliyormuş Deriye sürseniz bile. Onun için bebekler için kafur ve tujon içermeyen misk ada çayı kullanılması öneriliyor. Ada çayı yağı kullanırken buna dikkat ediniz.

Ilık su gaz sancısına iyi geliyor.

Bir başka bebeği rahatlatacak önerim güzel ılık bir banyo. Küvetini su ile doldurabilirsiniz yada kovaya ılık su ile doldurup bebeğinizi içine sokun. Ilık su gaz sancısına iyi geliyor. Rahatlatıyor. Dilerseniz bu suya 2 damla papatya yağı da damlatabilirsiniz. Üstüne yine güzel bir gaz masajı.  Giyinip emdikten sonra da uyuyunca üzerine bu eczanelerde satan mavi jeller var onlardan alıp sıcak suda ısıtıp ılık şekilde karnına koyuyordum kızımın. Gerçekten huzuru bir bunda bulduk. Gece emzirdikten sonra da yine ılık jel poşetini karnına koyardım.

Reflü yatakları vardır. Onların orta bölümlerinde kiraz çekirdeği poşetleri oluyor. Çevremde onu ısıtıp onu koyanlarda oldu. Eğer yüzü koyun yatıyorsa bunlardan da faydalanabilirsiniz. Ama benim kızım sırt üstü uyuyordu. Mavi jeller daha rahattı. Bir de ısıtması da daha kolay geliyordu. Kaynar suya atıp kısa süre sonra çıkarıyordum. Hümayı rahatsız etmeyecek ısıda olunca karnına koyuyordum. Bana sorarsanız bütün hepsinin içinde en iyi gelen banyo ve bu ılık jellerdi.  Hem gazına iyi geliyordu hem de bence anne karnında ki o sıcaklık hissini sağlıyordu.

 

Eğer emziriyorsanız Bebeklerde Gaz Problemi İçin sizin yedikleriniz de çok önemli!

Bilmiyorum anneden anneye değişiyor mu bu, ama ben  bire bir etkisini gördüm. İngiliz bir arkadaşım bana “İngilizler annenin yediği süte geçmez derler” demişti. Bir kaç kişiden de duydum bunu. Ama net bir şekilde fark ettim ki benim sütüme direk yediklerim geçiyormuş.

Hüma akşamları gazdan çok ağlıyordu. Ben de bir yandan çözümler arıyor bir yandan da her ne kadar organik yaşıyor olsak da yurt dışından bir arkadaşımın getirdiği ilaca sarılmıştım. Yok yine de tam etkili olmuyordu. Saati geldi mi ağlamaya başlıyor ve saati geldi mi susuyordu. Ben çaresizce çözüm bulmaya çalışıyordum. Elma yağı hafifletmişti sanki biraz. Ilık mavi jeller biraz daha rahatlatmıştı en azından biraz uyuyordu sakinliyordu ama evimizde ki huzuru tam bulamamıştım.  Bir sabah durdum ve bir anda bana bir kaç kişinin birden söylediği bir şey aklıma geldi. Doğum yaptığım hastanenin hizmeti olarak eve hemşire gelmişti. Fakat o yiyebilirsiniz bir şey olmaz demişti! O gün bir aydınlanma yaşadım sanki Bulgur… Bana yiyebilirsin demişti ama ya bulgursa. Evet bir çok şeyi kestim yediklerimden, dikkat ettim rezene çaylarında boğuldum ama yok yeterli olmamıştı. Bulguru kestiğim günden sonra bir daha o kadar hiç ağlamadı kızım. Gelde şimdi de ki; yediklerim sütüme geçmiyor. Gaz yapmıyor.

Mesela bir de ilginç bir şekilde bir baklava günümüz vardır bu şekilde. 🙂  Benim düşüncem her bünye farklı. Her bebek de farklı. Bulgur bazılarında da hiç böyle olmayabilir. Bence bunu sadece anne bulabilir. Mesela kızım büyüdükçe daha çok şey yemeye başladım. Çiğ sebzeler, mercimek gibi. Ancak 6 aylıktı, ilginç bir şekilde barbunya yine rahatsız etmişti kızımı. Bir de yeni bir şey yiyeceksem öğlen yiyordum. Ne olacaksa en azından akşam yatana kadar oluyordu. 🙂

Bir deeee hayatımın vazgeçilmezi; Kimyon.

Hala her öğünümde yiyorum. Hem gaz için etkili hem de sütün kalitesini ve sütünüzü artırıyor. Kimyonu ister yemeğe serpin ister önden yarım çay kaşığı su ile için.

Tabi ki her şey süt ile alakalı değil. Mama ile beslenen bebeklerde de gaz problemi oluyor. Arkadaşım ile yakın zamanlarda doğum yaptık. Onlar mama kullanmalarına rağmen çok gaz sıkıntısı yaşadı. Ama gaz sıkıntısı olan bebekler için de özel mamalar varmış. O da mama değişimi yapmıştı ve iyi gelmişti o yeni mama oğluna.

Bir de sling…

Gerçekten hem gaz için hem elleriniz serbest rahatça hareket etmek için, hem ilerde kanguruya geçip alıp çocuğunuzu gezmek için mükemmel.  Sling yeni doğan bebekler için tavsiye ediliyor. Kanguru 3 aydan sonra. Bazı kanguruların yeni doğanlar için bel desteği de var ama sling gerçekten daha güvenli. Koyunca ağlıyor diyorsanız küçük bir tavsiye bebeğinizi koyun ve hareket edin. O zaman ağlamayı bırakıyor. En en sevdiğimdi sling. Gazını da rahatta çıkarıyordu. Daha az ağlıyordu ve en güzeli uyuyordu. Benim kızım üstümde uyur. Yatağına ya da bir yere koyduğum anda uyanıyordu. Sling hayatımı kurtarmıştı.

 

Bebeklerde Gaz Problemi sizin bebeğinizin problemi değilse gerçekten çok şanslısınız.

 

Ama Hüma gibi gazlı ve öfkeliyse belki bunlar sizde de huzuru getirir. Gerçekten zor bir dönemdi. Ama çoook güzel günler de geliyor ve hem de her şeye değiyor. Evladınıza sıkı sıkı sarılın. Onun sizin sıcaklığınıza, kalp atışınızı duymaya ve sevginize ihtiyacı var. Bu yeni dünyasında tanıdığı, yalnız sizin ve babasının sesi…

Paylaş

More from Gevher Karacabey
Hamilelikte kabızlık nasıl giderilir?
Anne adayı ilk hamile olduğunu öğrendiğinde yaşadığı heyecan, mutluluk, şaşkınlık sonra yerini...
Read More
Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir